Noblepharma - Enzyme max, 350 kapsułek / dwupak
Opis
Właściwości Enzyme Max:
• ŁAGODZENIE STANU ZAPALNEGO
• REDUKCJA OBRZĘKÓW
• ŁAGODZENIE BÓLU
• DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE
Enzymy to cząsteczki białkowe, które przyspieszają lub wręcz umożliwiają zachodzenie przeróżnych reakcji chemicznych w organizmach żywych, w tym w ciele człowieka. Większość enzymów jest bardzo specyficzna, oznacza to, że każdy z nich odpowiada tylko za jeden rodzaj reakcji chemicznej, w którą zaangażowane są konkretne cząstki - substraty i tylko one mogą współdziałać z danym enzymem.
Enzyme Max to ultra silny kompleks enzymów proteolitycznych o szerokim spektrum zastosowania we wspomaganiu leczenia wielu dolegliwości i przyczyn chorób. Reguluje i przyspiesza fizjologiczny proces hamowania powstających procesów zapalnych. Ponadto łagodzi już istniejące stany zapalne powstałe:
- w obrębie układu ruchu: choroba zwyrodnieniowa stawów, reumatyzm tkanek miękkich etc.;
- w następstwie operacji i zabiegów, w tym zabiegów stomatologicznych;
- w następstwie odniesionych obrażeń;
- w obrębie dróg oddechowych;
- w obrębie dróg moczowo-płciowych;
- obrębie naczyń limfatycznych i naczyń krwionośnych z uwzględnieniem hemoroidów.
Stosowanie suplementu Enzyme Max zalecane jest min. dla:
- pacjentów z chorobami zwyrodnieniowymi stawów - (gonartroza, koksartoza, omartroza, wtórne odczyny zapalne; obrzęki w formie nacieków zapalnych; ból spoczynkowy, ból przy próbie wykonania ruchu; sztywność stawów)
- pacjentów po operacji kolana, ramienia, biodra i kręgosłupa; w przypadkach opuchlizny w obrębie ran, bólu w obrębie ran.
- osób aktywnie uprawiających sport w przypadkach skręcenia stawu skokowego, naciągnięcia mięśni, stłuczenia po upadku, bólu spoczynkowego, bólu ruchowego, ograniczenia ruchomości, zakwaszenia mięśni i mikrourazów.
Skuteczność wspierania terapii przeciwbólowych udokumentowana w ramach licznych badań.
Pochodzenie i właściwości odżywcze substancji zawartych w ENZYME MAX:
- substancje pochodzenia roślinnego - rutyna, ekstrakt z pestek winogron, kwercetyna.
- witaminy - wit.D w postaci cholekalcyferolu, wit.E w postaci D-alfatokoferolu, wit.K w postaci menachinonu-7, wit.C w postaci kwasu L-askorbinowego.
- bromelaina i papaina - pozyskiwane odpowiednio z ananasa i papai - zaliczane są endopeptydaz - podgrupy enzymów proteolitycznych. Mechanizm działania enzymów proteolitycznych stosowanych w stanach zapalnych- jako terapia enzymatyczna.
- Mangoselect® - ekstrakt z owoców mangostanu, patent Mangoselect® jest ekstraktem z owoców mangostanu standaryzowanym na zawartość i-mangostyny (ksantony).
-
-
Zastosowanie enzymatycznej terapii zastępczej w chorobach stawów i u sportowców
Właściwości enzymów wykorzystywane są od setek lat, choć na początku ludzie nie mieli jeszcze świadomości czym są i jak funkcjonują. Pomimo tego, już od dawna stosowani je, m.in. do koagulacji białka w procesie produkcji serów. Początek XIX wieku przyniósł większą świadomość na ten temat. W 1878 Wilhelm Kuhne po raz pierwszy użył słowa „enzym”. Znaczny wzrost zainteresowania rolą enzymów w organizmie człowieka obserwowany jest od początku XX wieku. Obecnie posiadamy znacznie większą wiedzą na ich temat co pozwala nam na zastosowanie ich w terapii. Coraz większą popularnością cieszy się enzymatyczna terapia zastępcza, która wykorzystywana jest, m.in. w chorobach stawów.
Bromelina – możliwość wykorzystania właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych w RZS
Bromelina jest mieszaniną enzymów proteolitycznych, które wytwarzane są przez rośliny z rodzaju bromeliowatych. Należy do nich, m.in. ananas. Pod nazwą „bromelina” kryje się rodzina enzymów proteolitycznych (proteaz), które katalizują rozkład wiązań peptydowych w białkach. Bromelina posiada szerokie spektrum działania, które wykorzystuje się, m.in. w enzymatycznej terapii zastępczej stosowanej w chorobach stawów. Jedną z najczęstszych z nich jest reumatoidalne zapalenie stawów (RZ), które dotyka jedną na sto osób. Charakterystycznym objawem RZS jest ból i sztywność stawów, a także obrzęk. Bromelina posiada właściwości, które mogą pomóc w łagodzeniu tego typu dolegliwości towarzyszących RZS.
Właściwości bromeliny, które mogą być wykorzystywane przy leczeniu RZS
- Działanie przeciwbólowe – poprzez wpływ na stężenie bradykininy i fibryny.
- Właściwości przeciwzapalne – w wyniku zmniejszania ilości cząsteczek adhezyjnych, a także cytokin o działaniu prozapalnym.
- Zmniejszanie obrzęku – dzięki zmniejszeniu produkcji bradykininy, która zwiększa przepuszczalność naczyń.
Zastosowanie bromeliny u osób aktywnych fizycznie
Ból, obrzęki, a także różnego rodzaju urazy niejednokrotnie towarzyszą osobom aktywnym fizycznie, szczególnie tym, które uprawiają sport wyczynowo. Bromelina posiada szereg właściwości, które mogą być stosowane nie tylko u osób chorych, ale także u sportowców, którzy zmagają się z różnymi urazami i kontuzjami.
-
Właściwości bromeliny, które mogą być wykorzystane w przypadku kontuzji i urazów
- Pozytywny wpływ na proces gojenia się ran
- Zmniejszanie obrzęku
- Działanie przeciwbólowe
- Właściwości przeciwzapalne
- Pozytywny wpływ na regenerację
- Zmniejszanie powstawania siniaków
Warto dodać, że jedną z właściwości bromeliny, która może znaleźć zastosowanie u sportowców jest zwiększenie przepływu krwi co może przekładać się na lepsze ukrwienie organizmu.
-
Bromelina po zabiegach operacyjnych
Bromelina wykazuje również właściwości, które mogą być wykorzystane u osób, które z powodu choroby czy urazu musiały przejść zabieg operacyjny w obrębie układu kostno-stawowego. Jedną z nich jest przyspieszenie gojenia się ran pooperacyjnych, a także blizn. Bromelina jest wskazana po zabiegach operacyjnych również ze względu na właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Kiedy należy zachować ostrożność?
Pomimo szeregu cennych właściwości należy mieć na uwadze, że przy stosowaniu bromeliny możliwe jest wystąpienie działań niepożądanych. U niektórych osób mogą wystąpić reakcje alergiczne, które objawiają się, m.in. trudnościami w oddychaniu, zmianami skórnymi czy intensywnym swędzeniem skóry. Należy również wziąć pod uwagę fakt, że bromelina może wchodzić w interakcje z lekami, m.in. przeciwzakrzepowymi, uspokajającymi oraz antybiotykami.
Wybrane piśmiennictwo:
Maurer HR: Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Cell Mol Life Sci 2001; 58: 1234–1245.
Pachecka M, Pachecka R, Pławińska A: The use of natural substances in the treatment of rhinosinusitis in the light of the European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps 2012. Pediatr Med Rodz 2014; 10: 427–439.Siddiq M, Ahmed J, Lobo MG et al. (eds.): Tropical and Subtropical Fruits: Postharvest Physiology, Processing and Packaging. John Wiley & Sons, Ames 2012.Tochi BN, Wang Z, Xu SY et al.: Therapeutic application of pineapple protease (bromelain): a review. Pak J Nutr 2008; 7: 513–520.
SKŁAD: bromelaina, ekstrakt z owoców mangostanu- Mangoselect® (Garcinia mangostana L.), kwasoodporna roślinna powłoka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza), sproszkowana papaina, witamina C (kwas L-askorbinowy), witamina K2 (menachinon-7), witamina E (D-alfa-tokoferol), substancja zagęszczająca (mikrokrystaliczna celuloza), rutyna, ekstrakt z pestek winogron (Vitis vinifera L.) (ditlenek siarki / siarczyny), kwercetyna (Sophora japonica L.), substancje przeciwzbrylające (sole magnezowe kwasów tłuszczowych), witamina K2 (menachinon-7), witamina D3 (cholekalcyferol).
Wartość odżywcza | w 100 g | w 1 kaps. | w 4 kaps. |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 1043 kJ (245,8 kcal) | 8,2 kJ (1,9 kcal) | 32,7 kJ (7,7 kcal) |
Tłuszcz | 0,9 g | 6 mg | 26 mg |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g | 3 mg | 13 mg |
Węglowodany | 41 g | 321 mg | 1287 mg |
- w tym cukry | 0 g | 0 mg | 0 mg |
Białko | 18,3 g | 143 mg | 573 mg |
Sól | 0,2 g | 1 mg | 6 mg |
Witaminy | |||
Witamina D | 637,4 μg (25496 JM**) 12748%* | 5 μg (200 JM) 100% | 20 μg (800 JM) 400% |
Witamina E | 1275 mg 10625% | 10 mg 83% | 40 mg 333% |
Witamina K | 6373,9 μg 8499% | 50 μg 67% | 200 μg 267% |
Witamina C | 6373,8 mg 7967% | 50 mg 63% | 200 mg 250% |
Enzymy | |||
Bromelaina | 31,9 g (159500 U***) | 250 mg (1250 U) | 1000 mg (5000 U) |
Papaina | 12,8 g (47360 U) | 100 mg (370 U) | 400 mg (1480 U) |
Substancje pochodzenia roślinnego | |||
Ekstrakt z owoców mangostanu (Mangoselect®) | 19,2 g | 150 mg | 600 mg |
Rutyna | 1,9 g | 15 mg | 60 mg |
Ekstrakt z pestek winogron | 1,6 g | 12,5 mg | 50 mg |
Kwercetyna | 1,2 g | 9 mg | 36 mg |
* RWS: Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** JM: Jednostki Międzynarodowe.
*** U: Jednostka enzymatyczna.
Sposób spożycia: Przyjmować 2 kapsułki dwa razy dziennie (o ile lekarz nie zaleci inaczej). Kapsułki należy popić wodą niegazowaną (200-250 ml). W celu osiągnięcia optymalnego efektu, kapsułki należy przyjmować co najmniej 45 minut przed lub 90 minut po posiłku.
Enzyme Max należy stosować pod nadzorem lekarza.
Enzyme Max nie zawiera laktozy i glutenu.
Enzyme Max jest odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Enzyme Max nie jest pełnowartościowym środkiem odżywczym, lecz dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego.
Enzyme Max zawiera znaczną ilość witaminy K (200 μg w dziennej porcji). Efekt antykoagulacyjny pochodnych kumaryny polega na hamowaniu cyklu przemian witaminy K. Jeśli przyjmujesz preparaty zawierające kumaryny (np. warfarynę)- przed zastosowaniem produktu Enzyme Max- skonsultuj się z lekarzem.
Enzyme Max nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią i dzieci.
W przypadku stosowania leków wpływających na krzepnięcie krwi- należy regularnie i często kontrolować parametry koagulologiczne, szczególnie w momencie rozpoczęcia i zakończenia leczenia.
Enzyme Max nie zastępuje procesu leczenia, nie może być także traktowany jako substytut jakichkolwiek środków farmakologicznych.
Zawartość: 350 kapsułek a 650mg.
e 227,5g