• Nowy

Immuno Modulator, 350 kaps.

Suplement diety zawierający mikroskłądniki odżywcze wspierające wzmocnienie układu odpornościowego.

640,00 zł
Brutto
 

 

Noblepharma Immuno-Modulator

Mikroskładniki odżywcze mają podstawowe znaczenie dla metabolizmu w naszych komórkach. Spełniają one niezliczone zadania i funkcje, m.in. pełnią rolę katalizatorów w metabolizmie energii, wspomagają produkcję krwi, wpływają na wzmocnienie systemu odpornościowego, uczestniczą w procesach syntezy i rozpadu, jak również wnoszą wkład w ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Aby nasze komórki były w stanie sprostać swoim wielorakim zadaniom potrzebne jest regularne ich zaopatrywanie w komórkowe składniki odżywcze.

Immuno-Modulator zawiera wybrane składniki odżywcze w synergistycznym zestawie.

L-glutamina w naszym organizmie pełni wiele funkcji, jeden z najważniejszych aminokwasów mających swój udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, wspomaga zachowanie integralności błony śluzowej jelita cienkiego. Znaczny niedobór glutaminy może objawiać się złą pracą układu pokarmowego, immunologicznego oraz mięśniowego.

Funkcje i rola l-glutaminy:

- bierze udział w syntezie mocznika, glukozy, glutationu i samych aminokwasów;

- pełni istotną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego – wpływa na proliferację limfocytów T, przyśpiesza różnicowanie się limfocytów B, wspomaga działanie neutrofilów, makrofagów, monocytów;

- wpływa na prawidłową pracę układu GALT (Gut Associated Lymphoid Tissue), wspomaga zachowanie integralności błony śluzowej jelita cienkiego, zapobiega atrofii kosmków jelitowych;

- pełni istotną rolę w zachowaniu poprawnego działania ośrodkowego układu nerwowego. Bierze udział m.in. w przemianach energetycznych oraz syntezie neuroprzekaźników aminokwasowych;

L-lizyna - Dla człowieka jest aminokwasem niezbędnym, którego organizm nie potrafi sam wytworzyć, ale który jest potrzebny do jego prawidłowego funkcjonowania. Jest to jeden z aminokwasów białkowych, kodowany przez kodony AAA i AAG.

W ludzkim organizmie lizyna pełni wiele istotnych funkcji. Odgrywa rolę mikroelementu, nutraceutyku, a nawet leku przeciwdrgawkowego. Jest wykorzystywana do produkcji białek, głównie w mięśniach i kościach, a także do budowy kolagenu. Bierze również udział w wytwarzaniu hormonów, przeciwciał i enzymów. Wykazano, że wspomaga działanie układu odpornościowego w walce z infekcjami. Wpływa też na pracę ośrodkowego układu nerwowego i pomaga zwiększyć odporność na stres.

Wpływ na układ odpornościowy

Wyniki licznych badań naukowych wskazują na to, że lizyna jest w stanie zahamować namnażanie się wirusa opryszczki wargowej (HSV-1). Mechanizm, który prowadzi do tego efektu, opiera się na podobieństwie strukturalnym cząsteczek lizyny i argininy. Drugi z tych aminokwasów jest niezbędny do prawidłowego namnażania się HSV jako substancja odżywcza. Wysoka podaż lizyny, przy jednoczesnym zmniejszeniu stężenia argininy, jest więc w stanie znacznie spowolnić wzrost HSV-1.

Wpływ lizyny na HSV-1 zbadano w hodowli tkankowej. Otrzymane w ten sposób wyniki świadczyły o skuteczności tego aminokwasu w hamowaniu wzrostu wirusa. Efekt ten został potwierdzony podczas testów klinicznych. Wykazano w nich, że dobowa dawka 3 000 mg lizyny jest w stanie przyspieszyć gojenie się zmian skórnych wywołanych przez HSV-1. Mniejsze ilości okazały się natomiast wystarczające, aby zapobiec nawrotom opryszczki lub zmniejszyć częstotliwość jej występowania.

Vitamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, bierze udział w procesie podziału komórek.

Sam termin „witamina D” odnosi się zarówno do witaminy D3, czyli cholekalcyferolu, występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego oraz do witaminy D2- ergokalcyferolu, obecnego w drożdżach, grzybach czy tkankach roślin. Obie formy są związkami sekosteroidowymi. Badania potwierdziły, że witamina D jest formą nieaktywną. Odpowiedź biologiczna po jej podaniu pojawiała się dopiero po pewnym czasie. Zespół DeLuki wyjaśnił ten fakt i udowodnił, iż witamina D ulega metabolizmowi[3,4,5]. Witamina D, jako prohormon, ma wiele czynnych metabolitów zachowujących się jak hormony. Powstają one w wyniku dwuetapowej hydroksylacji. W pierwszym etapie w komórkach wątrobowych powstaje 25-hydroksycholekalcyferol (25(OH)D-kalcydiol) pod wpływem 25-hydroksylazy. Z kolei w drugim etapie 1αhydroksylaza umożliwia powstanie 1α,25-dihydroksycholekalcyferolu (1α,25(OH)2D zwanego kalcytriolem). Z wymienionych dwóch metabolitów, tylko kalcytriol jest formą aktywną. Natomiast markerem poziomu witaminy D w organizmie jest 25(OH)Dkalcydiol[6]. Kalcytriol powstaje w większości komórek i tkanek organizmu. Występuje w: płucach, nerkach, okrężnicy, jelitach, prostacie, sutku, mózgu, skórze oraz innych tkankach. W ten sposób wykazuje różne fizjologiczne funkcje np. działając przeciwzapalnie, stymulując wydzielanie insuliny czy też regulując ciśnienie krwi. 5 Posiada właściwości immunomodulacyjne oraz reguluje różnicowanie i wzrost komórek.

Immunomodulujące działanie witaminy D Kalcytriol reguluje odpowiedź immunologiczną. Jego niedobór wywołuje zaburzenie równowagi immunologicznej, co może przyczynić się do rozwoju choroby autoimmunologicznej. Receptory dla witaminy D są obecne w neutrofilach, makrofagach, aktywowanych limfocytach B i T oraz komórkach dendrytycznych. Witamina D zmniejsza stężenie cytokin prozapalnych (IL-1, TNFα), jednocześnie zwiększając stężenie cytokin przeciwzapalnych (IL-4, IL-10, IL-5). Przyjmowanie preparatów witaminy D może zatem być czynnikiem ochronnym [6,33,34].

Vitamina C - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym Witamina B12 - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, 2 odgrywa rolę w procesie podziału komórek Cynk - Cynk pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

N-Acetylocysteina - aminokwas, bez którego trudno normalnie żyć. Sprawdź, dlaczego!

Cysteina należy do częściowo niezbędnych aminokwasów. Nazywa się ją w ten sposób, ponieważ Twoje ciało jest w stanie wyprodukować ją z innych aminokwasów - metioniny i seryny. Jednakże jeśli Ci ich brakuje, możesz cierpieć również na niedobór cysteiny. Jak ją uzupełnić? I w zasadzie, dlaczego masz to robić? Poznaj 4 zalety cysteiny, a w zasadzie N-acetylocysteiny, czyli w skrócie NAC.

NAC (N-acetylocysteina) przynosi ulgę w chorobach dróg oddechowych NAC jest w stanie zmniejszyć objawy chorób dróg oddechowych. Dzieje się tak, ponieważ działa jako lek wyksztuśny, który rozrzedza wydzielinę zalegającą w płucach. Jako antyoksydant NAC zwiększa poziom glutationu w tym organie. Zmniejsza również stan zapalny w oskrzelach i w tkance płucnej.

NAC pomaga przy Przewlekłej Obturacyjnej Chorobie Płuc (POChP) soby z Przewlekłą Obturacyjną Chorobą Płuc (POChP) doświadczają długotrwałego stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego tkanki płucnej. To prowadzi do zwężenia dróg oddechowych (zmniejszenia ich objętości), co kończy się utratą tchu i kaszlem. N-acetylocysteina (NAC) zmniejsza objawy POChP, liczbę zaostrzeń choroby oraz poprawia stan tkanki płucnej.

Analiza opublikowana w 2015 roku objęła 13 badań i imponującą liczbę 4155 pacjentów z POChP, którym podawano NAC. N-acetylocysteina w znaczący sposób zmniejszyła częstość zaostrzeń choroby w porównaniu do placebo, czym dowiodła swej skuteczności.

NAC przynosi ulgę w przewlekłym zapaleniu oskrzeli Osoby z przewlekłym zapaleniem oskrzeli również odnoszą korzyści z sięgnięcia po NAC (N-acetylocysteinę). W tej chorobie błony śluzowe w drogach oskrzelowych płuc ulegają stanom zapalnym, puchną i odcinają drogi oddechowe od płuc. NAC rozrzedza wydzielinę w oskrzelach i zwiększa poziom glutationu . Dzięki temu zmniejsza się zaostrzenie i częstość kaszlu, problemów z oddychaniem i świszczącego oddechu.

NAC sprawdza się w wielu chorobach układu oddechowego To jednak nie koniec zaskakujących właściwości N-acetylocysteiny (NAC-u). Badanie z 2006 roku dowodzi, że NAC poprawia stan osób z innymi chorobami płuc i układu oddechowego, jak mukowiscydoza, astma czy zwłóknienie płuc. Poza tym N-acetylocysteina zmniejsza objawy zatkanego nosa i zatok, którego powodem są infekcje lub alergia. NAC wspiera wątrobę i nerki N-acetylocysteina (NAC) odgrywa ważną rolę w procesach usuwania toksyn z organizmu, czyli tak zwanej detoksyfikacji. NAC pomaga zapobiegać skutkom ubocznym leków i toksyn pochodzących ze środowiska. Dzięki temu zaskarbił sobie przychylność współczesnej medycyny. W amerykańskich szpitalach zatrucie paracetamolem leczy się właśnie N-acetylocysteiną podawaną dożylnie. W ten sposób zapobiega się uszkodzeniom nerek i wątroby.

NAC pomaga na wątrobę również w przypadku innych chorób, ponieważ działa jak antyoksydant i zmniejsza stan zapalny.

NAC zmniejsza zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Stosowanie N-acetylocysteiny obniża ryzyko choroby serca dzięki obniżeniu poziomu stresu oksydacyjnego w sercu i w układzie krążenia. Udowadniają to badania, w których codzienne stosowanie N-acetylocysteiny leczy nadciśnienie, które stanowi główny czynnik ryzyka miażdżycy.

W badaniu z 2015 roku naukowcy odkryli, że stosowanie N-acetylocysteiny przez okres czterech tygodni obniżał zarówno ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe. Działo się to niezależnie od tego, ile badani palili, ich masy ciała i poziomu cholesterolu.

Co więcej, według tego samego badania N-acetylocysteina zmniejsza poziom homocysteiny we krwi. Homocysteina to aminokwas, który pozyskujesz, jedząc czerwone mięso. Wysokie poziomy homocysteiny stanowią czynnik ryzyka dla choroby serca , choroby nerek i powtarzających się poronień.

• [1] Dekhuijzen PN, van Beurden WJ. The role for N-acetylcysteine in the management of COPD. Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2006;1(2):99‐106. doi:10.2147/copd.2006.1.2.99

• [2] Galyna Gumeniuk, Nina Kuzmenko, Oleh Iaremenko, Dmytro Dobrianskiy, Roman Ilnytskyi European Respiratory Journal Sep 2019, 54 (suppl 63) PA2043; DOI: 10.1183/13993003.congress-2019.PA2043

• [3] Grandjean EM, Berthet P, Ruffmann R, Leuenberger P. Efficacy of oral long-term N-acetylcysteine in chronic bronchopulmonary disease: a meta-analysis of published double-blind, placebo-controlled clinical trials. Clin Ther. 2000;22(2):209‐221. doi:10.1016/S0149-2918(00)88479-9

• [4] C Stey, J Steurer, S Bachmann, TC Medici, MR Tramer, The effect of oral N-acetylcysteine in chronic bronchitis: a quantitative systematic review , European Respiratory Journal Aug 2000, 16 (2) 253-262;  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10968500/

• [5] Mokhtari V, Afsharian P, Shahhoseini M, Kalantar SM, Moini A. A Review on Various Uses of N-Acetyl Cysteine. Cell J. 2017;19(1):11‐17. doi:10.22074/cellj.2016.4872

• [6] de Andrade KQ, Moura FA, dos Santos JM, de Araújo OR, de Farias Santos JC, Goulart MO. Oxidative Stress and Inflammation in Hepatic Diseases: Therapeutic Possibilities of N-Acetylcysteine. Int J Mol Sci. 2015;16(12):30269‐30308. Published 2015 Dec 18. doi:10.3390/ijms161226225

•  [7] Quig D. Cysteine metabolism and metal toxicity. Altern Med Rev. 1998;3(4):262‐270. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9727078/

• [8] Wulf Hildebrandt, Roland Sauer, Gabriel Bonaterra, Klaus A Dugi, Lutz Edler, Ralf Kinscherf, Oral N-acetylcysteine reduces plasma homocysteine concentrations regardless of lipid or smoking status, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 102, Issue 5, November 2015, Pages 1014–1024, https://doi.org/10.3945/ajcn.114.101964

Bibliografia:

1. Marc P. McRae, Therapeutic benefits of glutamine: An umbrella review of meta-analyses, Biomedical Reports, 2017 May; 6(5): 576–584;

2. Qiqi Zhou i wsp, Randomised placebo-controlled trial of dietary glutamine supplements for postinfectious irritable bowel syndrome, Neurogastroenterology, Online issue publication, May 08, 2019;

3. Min-Hyun K, Hyeyoung K, The Roles of Glutamine in the Intestine and Its Implication in Intestinal Diseases, Molecular Sciences, 2017 May; 18(5): 1051;

4. Sidoryk M, Transport glutaminy w ośrodkowym układzie nerwowym, Postęp Biochemii,2004, 50(4), 363-370;

5. Ciok Janusz, Żywienie w patogenezie i leczeniu nieswoistych zapalnych chorób jelit, Borgis, Nowa Medycyna, 1999, 10;

6. Kędziora S, Słotwiński R, Dąbrowska A, Leczenie żywieniowe zawierające glutaminę według zaleceń Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu

7. (ESPEN), Przegląd Gastroenterologiczny 2010; 5 (5): 258–265;

8. Gröber U. Red. Wyd. I polskiego: Wawer I.: Leki i mikroskładniki odżywcze. MedPharm Polska, 2015;

9. Marcason W. Will taking the amino acid supplement lysine prevent or treat the herpes simplex virus? Journal of the American Dietetic Association 2003

10. [33] Chun RF, Liu PT, Modlin RL, Adams JS, Hewison M. Impact of vitamin D on immune function: lessons learned from genome-wide analysis. Front Physiol 2014;21;5:151

11. [34] Martineau AR, Cates CJ, Urashima M, Jensen M, Griffiths AP i wsp. Vitamin D for the management of asthma. Cochrane Database Syst Rev 2016;5(9):CD011511

12. [6] Bouvard B., Annweiler C., Salle A., Beauchet O., Chappard D., Audran M., Legrand E.: Extraskeletal effects of vitamin D:facts, uncertainties and controversies, Joint Bone spine, 2011;78:10-16

13. [3] Olędzka R. Witamina D w świetle badań ostatnich lat, Bromat.Chem.Toksykol.-XLVI, 2013, str.121-131

14. [4] DeLuca H.F., Overview of general physiologic features and funcions of vitamin D, M.j.Clin.Nutr.,2004;80:1689S-96S

15. [5] Holick M.F. Schnoes H.K., DeLuca H.F., Suda T., Cousins R.J.: Isolation and identification of 1,25-dihydroxycholecaliferol a metabolite of vitamin D active in intenstine. Biochem., 1971;10:2799-804

4260349714051
150 Przedmioty

Opis

Waga
227,5 g
Ilość porcji
175
Forma
Kapsułki