To Maorysom rdzennym mieszkańcom Nowej Zelandii zawdzięczamy odkrycie omułka zielono wargowego.
Okazało się że, lud ten nie ma problemów z bólami kręgosłupa i chorobami stawów.
Małża, zwana omułkiem jest częstym składnikiem ich diety.
Wysoka zawartość glikozaminoglikanów i aminocukrów znajdująca się w omułku świetnie sprawdza się w leczeniu stawów. Odbudowują maź i chrząstki stawowe i zwiększają ich sprężystość.



Nowozelandzka małża bogata jest też w kwasy omega 3 które pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.

Ekstrakt z nowozelandzkiego omułka pozyskiwany jest bez stosowania w trakcie tego procesu obróbki cieplnej, aby zachować wszystkie naturalne właściwości tych małży.

Nowozelandzki skorupiak dostarcza tez wielu witamin i minerałów, zawiera m.in. żelazo, wapń, sód, potas, fosfor, selen, wit. A, C, E oraz te z grupy B i D. Omułek jest także bogatym źródłem kwasu krzemowego, jest wskazany przy słabej kondycji paznokci oraz wypadania włosów. Kwas krzemowy, spowalnia też proces starzenia komórek i wspomaga proces tworzenia sieci włókien tkanki łącznej.

W okresie wzmożonego wysiłku fizycznego,  u osób starszych i z nadwagą często występuje niedobory glukozaminy. Powoduje, to że, nasze stawy są narażone na na urazy, możemy odczuwać wtedy dolegliwości bólowe. Naturalnym źródłem glukozaminy są właśnie małże oraz inne skorupiak

Leave a comment

Zaloguj się


Prev

Historia terapii...
lut 1, 2020