"Specyficzne odżywianie komórek obronnych organizmu ma kluczowe znaczenie dla jego działania. Niektóre składniki odżywcze wyróżniają się w tym konkretnym systemie, a ich związek z wybraną interwencją pozwala na optymalizację odpowiedzi immunologicznej, która w przeciwnym razie mogłaby ustąpić intensywności wirusa, umożliwiając infekcje", mówi specjalista w dziedzinie żywienia ludzi i główny badacz badania, dr José João Name.Podczas COVID-19 uważa się, że zakażenie komórek płuc ciężkim ostrym zespołem oddechowym Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) wywołuje proces zwany burzą cytokin - gdy komórki obronne organizmu wydzielają białka o działaniu prozapalnym na zbyt wysokim poziomie. Burza cytokin jest jednym z głównych mechanizmów odpowiedzialnych za zespół ostrej niewydolności oddechowej (ARDS), główną przyczyną śmiertelności COVID-19.Oprócz indukcji burzy cytokin zauważono, że SARS-CoV-2 jest w stanie hamować produkcję interferonu, rodziny białek wytwarzanych przez komórki, które odgrywają istotną rolę w walce z rakiem i w obronie przeciwwirusowej organizmu. Białka te mogą mieć również działanie przeciwzapalne, które może przeciwdziałać burzy cytokin związanej z ciężkimi przypadkami COVID-19. Z kolei interferon był z powodzeniem stosowany w leczeniu wirusowych chorób zakaźnych, takich jak wirusowe zapalenie wątroby typu B i C. W celu oceny roli żywienia w modulacji interferonów autorzy artykułu dokonali przeglądu literatury naukowej i zaobserwowali, że cynk, witamina D i glutamina mają właściwości zdolne do promowania odpowiedzi immunologicznej za pośrednicząc w sygnalizacji tych białek i że w związku z tym mogą działać podczas leczenia COVID-19. Oprócz stymulowania produkcji interferonów, autorzy omówili również inne mechanizmy, za pomocą których te składniki odżywcze mogą pomóc organizmowi w walce z wirusem. Na przykład cynk jest w stanie hamować replikację wirusa, podczas gdy witamina D może mieć działanie przeciwzapalne i stymulować katalicynę peptydową przeciwbakteryjną, z ważną aktywnością przeciwwirusową. Ponadto glutamina, witamina D i cynk są niezbędne dla funkcji komórek odpornościowych i utrzymania zdrowego układu odpornościowego.Autorzy przeglądu doszli do wniosku: "Jako całość dostępne dowody wskazują, że cynk, witamina D i glutamina mają zasadnicze znaczenie w obronie przeciwwirusowej, z naciskiem na udział tych składników odżywczych w celu modulowania funkcji układu immunologicznego"Witamina D, cynk i glutamina: Synergiczne działanie z immunomodulatorem OncoTherad w sygnalizacji interferonu i COVID-19"

Autorzy: José João Name et al.Źródło1. Nazwa J. J., Vasconcelos A. R., Remondi Souza, A.C. e Favaro W. (2020) Witamina D, cynk i glutamina: Synergiczne działanie z immunomodulatorem OncoTherad w interferonie sygnalizacji i COVID-19.
Disponível em SSRN: 2. Delafiori J., et al. (2020) 78-letni pacjent z rakiem urotheli z szybszym wyzdrowieniem z COVID-19: Potencjalne korzyści z aktywnej immunoterapii adiuwantowej. Disponível em SSRN:

Leave a comment

Zaloguj się


Kategorie

Prev

Budowanie odporności
maj 21, 2020