Witamina A

Witamina A

Naturalnym źródłem tej witaminy są m.in. papryka, marchew, jaja, sery dojrzewające, brokuły, pomidory, ryby (łosoś, makrela), mleko.

Referencyjna Wartość Spożycia (RWS) witaminy A dla przeciętnej, zdrowej osoby dorosłej to 800 μg (100%). Dla porównania:
- 100 g wieprzowej wątróbki zawiera 13 000 μg witaminy A;
- 100 g marchwi zawiera 1656 μg witaminy A;
- 100 g masła zawiera 814  μg witaminy A;
- jeden pomidor zawiera 107 μg witaminy A.

Należy zwrócić uwagę na fakt, że w niektórych stanach chorobowych zapotrzebowanie na tę witaminę może być wyższe. Aby trafnie je ocenić w takiej sytuacji- zalecana jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem.

Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego- jeśli jest ona przyjmowana dodatkowo, w postaci preparatów- dobrze jest zadbać o minimalną przynajmniej ilość tłuszczów w posiłku, po którym lub w trakcie którego zostanie ona przyjęta.

Witamina A odgrywa w organizmie człowieka szereg istotnych ról. Najważniejsze zostały ujęte poniżej.

Witamina A:
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza;
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych;
- pomaga zachować zdrową skórę;
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia;
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
- odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek.

Witamina A, a konkretnie jej pochodna- retinal bierze udział w mechanizmie absorpcji światła na siatkówce oka i przekazywania bodźców wzrokowych do ośrodka wzrokowego w mózgu. Witamina A jest także ważna dla prawidłowego procesu rogowacenia naskórka. Nadmiar witaminy A w organizmie spowalnia rogowacenie oraz produkcję sebum, co w konsekwencji prowadzi do szorstkości i suchości skóry.

Źródło:
1. Rozporządzenie UE 1167/2011.
2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
3. J. Bradley, M. Gurnell, D. Wood, Clinical Medicine 7th Edition, Wiley-Blackwell, 2012.
Tags: Witamina A